Hvilke verktøy gir du til døtrene dine?

mars 8

En av de viktigste gavene jeg noen gang har fått, fikk jeg da jeg var seks år gammel av mor og far. Det var en verktøykasse med ekte «voksenverktøy » av skikkelig kvalitet; hammer, sag, kniv, skrujern, spiker og materialer til å bygge med. Verktøyet har jeg hatt stor glede av helt til nå, men det viktigste med hele gaven var ordene far sa da jeg pakket den opp:

«Du skal bli en dame som kan klare deg selv du, Synneva!»

De ordene har jeg lagret og levd etter. Jeg har klart meg selv og brukt verktøykassen både til det ene og det andre; montert lamper i taket da jeg var student, snekret trapp og terrasse da jeg var alenemor, montert møbler i mengdevis (og elsket det!), og jeg har vist til mine tre barn, to døtre og en sønn, at jeg kan fikse ting, like så godt som en far kan fikse ting (noen ganger til og med bedre!).

Mor og far ga meg flere verktøykasser. De ga meg mot til å stå opp for egne meninger. De ga meg innsikt i ordenes kraft og at jeg kan påvirke mine medmennesker med hvordan jeg velger å kommunisere.

De ga meg mot til å stå opp for egne meninger.

Og sist, men ikke minst: de støttet meg da jeg for over ti år siden valgte å si opp en trygg jobb for å bli gründer på fulltid, til tross for at jeg var alenemor for tre barn.

Det var mor som ga meg det siste puffet jeg trengte:
Jeg stod ved et veiskille. Hadde i nesten to år forberedt meg på gründerlivet; gått på etablererkurs, skrevet forretningsplan, fått rådgivning, snakket med andre gründere og lest meg opp på alt mulig. Men da jeg skjønte at det var på tide å ta en avgjørelse, kjente jeg på at det var et stort og vanskelig valg å ta. Da ringte jeg til mor. Hun som hadde vist «kvinnevei» gjennom hele min oppvekst. Hun som selv hadde tatt mange modige valg. Jeg måtte høre hva hun mente om saken. Svaret kom bestemt og kontant: «Si opp jobben, Synneva, du er klar!»

Jeg har ikke angret et sekund.

Det er kvinnedagen i dag, og jeg kjenner på at jeg har så mye å takke mor for. Hun har vært en av dem som har banet vei og lært oss at kvinnesak og feminisme er viktig. Hun har vist med hele sin væremåte at mangfold og inkludering er noen av de viktigste verdiene vi har. Hun har gitt meg så mange verktøy og så mye trygghet. Samtidig har hun vært, og er, en viktig kritiker som stiller meg spørsmål og utfordrer.

Til mor, til deg som leser dette akkurat nå, og til meg selv, vil jeg si gratulerer med kvinnedagen! Vi må fortsette å bane vei for mangfold og rettferdighet. Og til slutt vil jeg stille dette viktige spørsmålet:

Hvilke verktøy gir du til døtrene dine?

Det er fremdeles mange færre kvinner enn menn som våger å ta steget ut for å starte sin egen bedrift. Det er synd, for vi trenger mangfoldet der også. Jeg håper at min historie kan inspirere flere til å satse, og trenger du hjelp, så er jeg bare noen tastetrykk unna.

I serien «Alt handler om kommunikasjon!» deler jeg råd og erfaringer som jeg håper kan være relevant og lærerikt for deg.
Send gjerne forslag til kommunikasjonsutfordringer du ønsker jeg skal ta opp
.