Hei du, din løg, kem e du egentlig?

mars 1

I Stavanger er «din løg» et ganske vanlig skjellsord. Om det stammer fra Ibsens Peer Gynt vet jeg ikke, men jeg har alltid latt meg fascinere av «løkscenen» i slutten av stykket. Fordi den tar opp noe av det aller vanskeligste, og kanskje viktigste spørsmålet vi mennesker gjennom historien har strevd med: «Hvem er jeg, egentlig?»

Peer Gynt, løgneren, eventyreren, levemannen, møter seg selv i døra når han plukker opp en løk fra bakken og begynner å skrelle av lag på lag. Han ser alle rollene sine, eventyrene, alt han har gjort for å bli noe stort, og han erkjenner at han har feilet. Han finner ikke kjernen i seg selv. Han finner bare:

«…en ustyrlig mængde lag! Kommer ikke kærnen snart for en dag! Nej-Gud om den gør! Til det inderste indre er altsammen lag, – bare mindre og mindre. -«

Slik verden ser ut i dag, så tror jeg det blir vanskeligere og vanskeligere, OG viktigere og viktigere å finne sin egen kjerne. Vi blir hele tiden eksponert for en enorm mengde inntrykk av vellykkethet og suksesshistorier. Vi setter filter på bildene av oss selv og legger ut alt som er «instagrammable» og perfekt. Jeg sitter selv i et glasshus her, slett ikke upåvirket, og må innrømme at jeg i den siste tiden viser en litt annen side på Instagram enn den som herjer inni meg. Med nytt hus og vakre omgivelser er det naturlig for meg å dele alt det vakre; å komponere bilder som er en estetisk nytelse på samme måte som det nye huset vårt er det.

I den siste tiden viser jeg en litt annen side på Instagram enn den som herjer inni meg…

Men jeg viser aldri hvor sliten jeg er, at jeg har grått hver eneste dag den siste måneden på grunn av store ryggsmerter, at koronatilværelsen nå tærer massivt på min vanligvis så optimistiske livsholdning.
Bildet vi viser ut er ikke alltid hele sannheten. Og det skal det nok heller ikke alltid være. Vi trenger å beskytte oss. Men jeg har stor tro på at ved å vise sårbarhet, så får man også styrke. Ved å sette ord på det som er vanskelig kan man oppleve å ikke være alene om å ha det sånn. Det handler om å finne en balanse mellom styrke og sårbarhet.

Det handler om å finne en balanse mellom styrke og sårbarhet.

I koronatiden har vi alle fått mer tid til å reflektere og tenke. På godt og vondt. Kanskje flere av oss har møtt seg selv i døren og begynt å skrelle løken i forsøk på å finne en kjerne? «En krise er også en mulighet,» har fantastiske Chul Christian Aamodt fortalt oss gang på gang i sosiale medier gjennom hele koronaperioden. Med ukuelig optimisme og humoristisk kreativitet strømmet han hjemmekontorlivet sitt minutt for minutt på en hev-senk-pult i form av et strykebrett. Dette ble lagt merke til, og plutselig fikk han oppdrag fra mange som trengte strømmetjenester av like god kvalitet, om enn ikke nødvendigvis på et strykebrett. Chul har bevist at utsagnet hans er rett, bare sjekk ut EnerWe, selskapet han leder, i verdensveven.

«En krise er også en mulighet.»
Chul Christian Aamodt

En krise er også mulighet til å komme et steg nærmere sin egen kjerne. Et steg nærmere hvem du egentlig er. Og kanskje enda viktigere: hvem du VIL være. Jeg har blant annet brukt koronatiden til å skrive mer. Disse artiklene er et av resultatene. Det er enormt tilfredsstillende å finne tilbake til «den skrivende Synneva,» som jeg egentlig alltid har identifisert meg som, men som har ligget bortgjemt i lang tid. Jeg har også reflektert mye over hva som er mine styrker som foredragsholder og rådgiver. Hva som skiller meg fra andre i samme bransje. Det er blant annet at jeg har utdannelse som sanger, skuespiller og pedagog. Et kinderegg som gjør meg i stand til både å formidle, underholde og å lære bort med faglig tyngde og integritet.

Men først og fremst har jeg kjent på hvor utrolig glad jeg er i å omgås mennesker. Mange mennesker. Forskjellige mennesker. Kunnskapsrike mennesker. Morsomme mennesker. Kloke mennesker. Levende mennesker.
jeg savner dere. Massivt!

Jeg savner dere. Massivt!

I serien «Alt handler om kommunikasjon!» deler jeg råd og erfaringer som jeg håper kan være relevant og lærerikt for deg.
Send gjerne forslag til kommunikasjonsutfordringer du ønsker jeg skal ta opp
.